Туризм – це школа життя

2017-09-29

/Files/images/2017_2018/k7U92_HhqNM.jpg

Популяризація та розвиток масового оздоровчо – спортивного туризму і краєзнавства серед учнівської молоді – одне з головних завдань в діяльності Баришівського центру позашкільної роботи «Мрія». З метою виконання поставлених завдань в загальноосвітніх навчальних закладах району та ЦПР «Мрія» організовані і працюють 18 туристсько – краєзнавчих гуртків під керівництвом досвідчених педагогів. Всього здобувають додаткову позашкільну освіту в гуртках даного напряму 324 вихованці.

Керівники гуртків постійно навчаються на районних семінарах – практикумах організованих методичною службою центру «Мрія», на курсах підвищення кваліфікації, що проводить КВНЗКОР «Академія неперервної освіти», де педагоги здобувають нові знання необхідні для організації навчально – виховного процесу в гуртках туризму та краєзнавства на сучасному науково - методичному рівні.

Розвиток туристсько – краєзнавчої діяльності учнівської молоді набуває більш широкого розвитку і вдосконалення, це підтверджують зимові районні змагання з пішохідного туризму в закритих приміщеннях, весняні змагання зі спортивного туризму на відкритій місцевості.

Для підготовки туристських команд до змагань постійно використовується база центру «Мрія», де є відповідне обладнання та спорядження. Практичні заняття проводять досвідчені керівники гуртків спортивного туризму: Анучин І.В., Болохов І.В., Гаращенко А.В..

На хорошому рівні виступають команди: Перемозького НВК (керівник Савченко Н.В.), Селищанського НВК (керівник Гаращенко А.В.), Пилипчанського НВК (керівник Мірошниченко М.А.), Баришівської ЗОШ ім. М. Зерова (керівник Анучин І.В.), Ярешківського НВК (керівник Сомов С.С.), Волошинівського НВК ім. Героя України Р. Лужевського (керівник Коломієць О.В.), Лукашівського НВК (керівник Рудой В.М.), Веселинівського НВК (кеоівник Пічка В.М.), Яблуневої ЗОШ (керівник Кривошея Л.В.).

Юних туристів захоплюють і походи рідним краєм, їх цікавить історія рідного села, району, тому керівники гуртків практикують дво- та триденні походи в межах свого району, адже Баришівщина своєю історією цікавий і славетний край.

Вихованці гуртка «Спортивний туризм» (керівник Гаращенко А.В.) щороку здійснюють багатоденні ступеневі та категорійні велосипедні походи (75-250 км) маршрутами Київщини і беруть участь в обласному етапі Всеукраїнського конкурсу на кращу туристсько – краєзнавчу експедицію з активним способом пересування «Мій рідний край». Нагороджені грамотами Центру творчості дітей та юнацтва Київщини за зайняті призові місця та дипломами лауреатів. Ось і цього 2017 року, в липні, вихованці гуртка на чолі з керівником здійснили велопохід І категорії складності (286 км) маршрутами Київської та Черкаської областей. Тема походу: «Земля, яку сходив Тарас…». В ході дослідження учасники походу поглибили свої знання про життя та творчий шлях Т. Г. Шевченка, відвідали музеї, меморіальний комплекс «Тарасова гора», що в Каневі, побували в місті Переяслав – Хмельницький, селі Горбані, місті Яготин, проїхавши землями, які сходив Великий Кобзар. Нині учасники походу готують звіт про похід з повним викладом матеріалів для участі в конкурсі «Мій рідний край» та Чемпіонаті України на кращий туристський похід.

В серпні 2017 року група туристів під керівництвом Анучина І.В. здійснила ступеневий (78 км) гірський похід маршрутами північного Закарпаття. Туристи подолали вершини закарпатських гір: водоспад «Ялинський» висота над рівнем моря 1050 м. – гора «Піп Іван Мармароський» висота над рівнем моря 1938 м. – гора «Межипотоки» висота над рівнем моря 1713 м. – гора «Стіг» висота над рівнем моря 1653 м. – гора «Піп Іван Чорногірський» висота над рівнем моря 2028 м. – гора «Вухатий Камінь» висота над рівнем моря 1864 м..

Долаючи кілометри важкого шляху, діти гартують своє тіло і характер, у них виробляються такі риси як витривалість, відповідальність, готовність прийти на допомогу. Не відчуваючи батьківської опіки, вони стають більш самостійними.

Кравченко Н.О., методист з питань туризму і краєзнавства ЦПР «Мрія»

Кiлькiсть переглядiв: 190

Коментарi